Tirpák Mihály Blog

Hogyan készül egy lego film?

2024. március 26. - Tirpák Mihály

A lego film, másképpen brick film, de általában lego film nevet szoktam használni. A lego filmjeimet stop motion technikával készültek, vagyis több mint, 10 kép felhasználással másodpercenként. Hogyan készül egy átlagos lego film, ez lépésről, lépésre elmagyarázom.

img_20240315_141130.jpg

Első lépés, a forgató könyvírás

Ahhoz film készüljön, kell egy story ötlet és ez legjobban egy fogatókönyv formában kell feljegyzetelni a párbeszédeket. Aki tud az digitálisan, vagy egy erre alkalmas külön füzetben. Én inkább füzetbe vázlatozom a szövegkörnyezeteket. A ha nem vagy biztos abba, hogy melyik karakter szólaljon fel és belekeveredsz a szövegeket, akkor használhatsz színeket a karakterek megkülönböztetés érdekében.

lego_brick_world_192_resz_forgato_konyv.png

LEGO Brick World 192. rész forgatókönyve (2018)

Második lépés, a szinkron felvétel

Miután készen vagy egy fogató könyv írással, akkor első dolgod az, hogy felvegyed a szinkront. Női karakterek esetén, ha te adott hozzá, mint férfi, akkor elkell vékonyítani a hangod. Ha van női ismerősöd és elvállalja a női szinkronokat, akkor az is megfelel. A párbeszédeket nem muszáj fejből felmondani, hanem ott van a scriptelt párbeszédek, ami le vannak írva.

Harmadik lépés, a kép készítés

A forgatókönyv és a szinkron is rendben, akkor már csak a film fontos része hiányzik a kép. A kép készítéshez kell egy megfelelő eszköz, mint fényképezőgép, vagy egy okos telefon. De az jobb minőségű legyen, hogy látszódjon a karakter. A készítést megelőzi egy díszlet építés, ehhez kellenek a lego szettek és kockák, meg a storyban szereplő minifigurák. Fontos, hogy a belső jelenethez ne építs körben a helyszín, csak három oldalról építs meg. A negyedik oldalt hagyd szabadon, ugyanis a kamerával tudsz hozzá férni a karakterhez.

Negyedik lépés, a vágás

Sok olyan vágó program van, ami alkalmas. Én legfőképpen a Microsoft Clipchamp, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas és DaVinci Resolve programot ajánlom. Fontos, hogy a vágáshoz külön projekted kell hozni létre, ugyanis nem egy napos vágás vesz igényben, hanem több napos folyamat (rövid short esetén egy napos). A képkocka legyen 1 másodperc alatt, így a figura könnyedén tudjon mozogni. A karakter ténylegesen meg szólaljon, ahhoz kell alkotni szájat egy rajzoló program segítségével. Csak egy fekete oválist vagy téglalapot kell rajzolni. A szájmozgás a képhez hasonlóan 1 másodperc alatt legyen és párosodjon a szöveg hosszához. Érdemes az egyszer módosított szájast sokszorosítani másolással, így rövid lesz a folyamat. A filmhez használjunk hangeffekteteket meg képi effekteket is. Miután készen vagyunk a vágással, akkor érdemes le ellenőrizni nézéssel és ha hiba merül fel, akkor azt javítani kell, majd utána jöhet a rendelelés.

img_20240313_160243.jpg

Ötödik lépés, feltöltés

Ha van egy YouTube és TikTok csatornád és szeretnéd másoknak is megmutatni, akkor fel kell tölteni. De legyen külön tematikájú csatorna, így ezzel el különítve a többi tematikás csatornától. Ha nincs erre szánt külön csatorna, akkor létre kell hozni egyet. Ha meg van a csatorna, akkor érdemes hozzá adni a kész filmet és hozzá kell adni címet és leírást, valamint, ha a csatorna rendelkezik közösségi oldallal, akkor azt elérhetőségként megadhatod. Készen van a feltöltés a YouTube automatikusan ellenőrzi, hogy nem ütközik semmiféle szerzői jogba. Zenék esetén érdemes szerző jog mentes zenéket használni, ingyenesen a YouTube zenei könyvtárban. Miután a YouTube leellenőrizte, akkor készen áll a megtekintésre.

Kellemes film készítést kívánok, remélem pár tanácsom bevált.

A bejegyzés trackback címe:

https://tirpakmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr218377863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása